Back to blog

Wat ik had willen weten!

6 oktober 2014 - Posted in Tips Posted by:

Hoe heb jij jouw eerste stappen als leidinggevende ervaren? Ben je ook wel eens geconfronteerd met de keerzijde van het werkwoord? Ik neem jullie graag mee in mijn ervaringen en deel de “need to knows” die ik had willen weten toen ik startte als leidinggevende. Uiteraard is dit slechts een tipje van de sluier, maar ze hebben mij alvast bijzonder goed geholpen en op weg gezet!

Wat ik had willen weten toen ik startte?

1. Ga niet te snel
Toen ik pas startte als gedreven leidinggevende wou ik vooruit en mijn teams een podiumplaats bezorgen. Wij zouden uitblinken in de grijze massa! Helaas loop je het risico om in je enthousiasme te snel te gaan en hierbij niet het tempo van je team te respecteren. Als leidinggevende ben je immers vaak al sneller in een veranderingsproces betrokken en heb je dit al kunnen verwerken en er je ding mee kunnen doen. Beschouw het een beetje als een ontsnapping van het peleton. Maar vergeet niet dat je met het hele team over de eindstreep wil geraken en hou dit zeker in je achterhoofd als het gaat om veranderingen. Denk dan even terug aan alle emoties en reacties die je zelf had toen jij het nieuwe verhaal voor de eerste keer hoorde en neem dit mee als je met je team in gesprek gaat. Geef jouw peleton de tijd om de inhaalbeweging te maken en weet dat veranderingen heel wat kunnen betekenen voor mensen.

2. De bijzondere kracht van erkenning
Je mag nog zo’n mooie beloningen uitreiken. Het krachtigste wat mensen naar mijn aanvoelen motiveert is een oprecht schouderklopje. Je team en medewerkers positief erkennen in datgene wat ze dag in dag uit verwezenlijken. Al te vaak wordt dit in de drukte van alledag vergeten maar vergelijk het met een kaartspel, als je een troefkaart heb, ga je deze toch ook niet opzij laten liggen in het spel? Toch?

3. De mooiheid van diversiteit
Als leidinggevende is jouw job poepsimpel  als jouw mensen identieke klonen van elkaar zijn. Maar, ga hier niet naar op zoek tenzij je ter plekke wil blijven trappelen. Wil je vooruit? Ga dan voor diversiteit op alle mogelijke vlakken. Ga er niet vanuit dat jouw taak er makkelijker op wordt want niet alle neuzen staan immers in dezelfde richting. Wat krijg je echter in return? Een permanent alert team waarin iedereen voortdurend geprikkeld wordt om uit zijn vertrouwde kader en denkprocessen te treden. Een must als je voor innovatie en creativiteit wil gaan!

4. Het codewoord = transparante communicatie
Het klinkt misschien eenvoudig maar tegelijk is het ook zo bijzonder moeilijk en loopt het hier vaak zo fout. Wat communiceer je, wanneer, op welke manier,…? Het zijn maar enkele vragen waarover ik uren kon piekeren. Het voelt als dansen op een koord van niet willen ongerust maken versus transparant communiceren en het betrekken van je mensen. Toch heb ik voor mezelf in al die jaren geleerd dat het codewoord transparante communicatie is. Je teamleden betrekken en duidelijk aangeven wat wel en niet duidelijk is, waarin wel of niet inspraak mogelijk is. Het speelveld uitzetten, dat moet jouw taak zijn. Op die manier hanteer je geen verborgen agenda’s en betrek je hen in de uitbouw van de organisatie of het bedrijf.

5. Eens leidinggevende, altijd leidinggevende
De dag dat je het label van leidinggevende krijgt, verandert er iets. Er wordt afstand ingebouwd. Ik vond dit in het begin niet makkelijk want ik groeide door vanuit mijn teams waarbij ik een heel nauwe band had naar een leidinggevende functie. Je voelt je plots veel eenzamer want bijvoorbeeld vrijblijvend met collega’s iets gaan drinken werd plots niet meer zo evident. Toch is deze afstand ook gezond. Een leidinggevende dient naar mijn aanvoelen heel betrokken te zijn op zijn of haar teams en continu te voelen wat er leeft bij de medewerkers en ook te horen wat er niet gezegd wordt. Voortdurend alle voelsprieten in te zetten. Anderzijds is het niet gezond als je geen afstand kan nemen. Het zou de job onmogelijk maken want je bent en blijft nog steeds een schakel tussen het beleid en de werkvloer.

Leidinggeven is dus niet voor niets een werkwoord. Het vraagt heel wat van je en is zeker niet te onderschatten. Bovenstaande handvaten hebben mij alvast geholpen om er samen met mijn teams een mooi verhaal van te maken en mij dag in dag uit te blijven inzetten en ervoor te gaan want het is en blijft een bijzondere job!

Veel succes en deel zeker extra tips!
Nele

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>