Back to blog

Achter het decor van Deusjevoo

17 november 2014 - Posted in Inspirerende voorbeelden Posted by:

In het bronsgroene ondernemershart van Genk is het atelier van de creatieve ontwerpers van Deusjevoo terug te vinden. Wie hoor ik je denken? Deusjevoo ontwerpt en realiseert originele, straffe en uitdagende tv-decors, beursstanden, tentoonstellingen, decors voor events, etalages en interieurs. Opvallende concepten met een hoek af en een eigen verhaal, dat is hun kwaliteitskenmerk!

Het was voor mij dan ook een unieke kans om met de zaakvoerder Jo Peters te spreken over hoe ze bij Deusjevoo erin slagen om de medewerkers dag in dag uit te enthousiasmeren en te inspireren om hun creativiteit te laten opborrelen. Het resultaat van het boeiende gesprek kunnen jullie hier lezen.

Hoe slagen jullie erin om de passie van jullie medewerkers voor het werk levend te houden?
“Bij Deusjevoo werken we met zes vaste medewerkers en een uitgebreide pool van freelancers omdat onze core business sterk seizoensgebonden is. We investeren binnen het bedrijf heel sterk in een open dialoog en verbondenheid. Elke maandagochtend hebben we een teammeeting met onze medewerkers en freelancers. In dit overleg bespreken we wat er gebeurd is de voorbije week maar gaan we ook bekijken wat er staat aan te komen en welke richting we willen uitgaan. We vinden het belangrijk om alle medewerkers te betrekken in het hele proces. Onze communicatie is zeer transparant, zo liggen onze cijfers bijvoorbeeld open op tafel en zijn deze voor iedereen toegankelijk. Bovendien is er niet enkel oog voor het bedrijfsmatige maar is er ook aandacht voor de persoon van onze medewerkers, denk maar aan het vieren van verjaardagen en geboortes. We klinken ook regelmatig op de uitdagende projecten die we samen verwezenlijkten. Samen creëren en realiseren is een begrip binnen Deusjevoo.

Daarnaast investeren we in de groei van onze medewerkers door hen opleidingen te laten volgen en indien ze er nood aan hebben coaching aan te bieden. Ik geloof er bovendien sterk in dat de bedrijfsomgeving leuk moet zijn en een gezellige sfeer moet uitstralen. Dit heeft hoe dan ook een positief effect op medewerkers. Dit hebben we uiteraard in ons bedrijf ook gedaan, we zijn nu eenmaal decorbouwers. Onze waarden van openheid en verbinding hebben we letterlijk en figuurlijk vertaald naar ons gebouw wat dit dag in dag uit, zowel intern en extern uitstraalt. We geloven er sterk in dat dit de toekomst is en bedrijven letterlijk ook meer moeten uitdragen waar ze voor staan.”

Wat is voor jullie belangrijk in de selectie van de medewerkers?
“Hierin zijn voor ons passie en enthousiasme sleutelbegrippen. Je past bij ons als je de handen uit de mouwen wil steken, gepassioneerd bent door vormgeving en creatie, en een echte teamplayer bent. We vinden het zeer belangrijk dat mensen in onze cultuur en het team passen. Daarom zijn we zelf ook expliciet en consequent in onze communicatie zoals bijvoorbeeld onze website. Je houdt ervan of niet. Dit is ook belangrijk in de selectie van onze freelancers. Eén keer per maand nodigen we nieuwe kandidaten uit voor een gesprek en een rondleiding. Indien er een match is, schakelen we ze een aantal dagen in om te zien welk vlees we in de kuip hebben. Het is in ieders belang dat alle partijen zich goed voelen opdat een langdurig engagement kan worden aangegaan.”

Hoe stimuleren jullie ondernemerschap bij jullie medewerkers?
“Elk project wat binnen Deusjevoo wordt gerealiseerd, wordt na oplevering geëvalueerd opdat we als bedrijf op een goede manier kunnen groeien. We doen dit niet enkel intern maar ook met onze klanten. We kijken naar de zaken die goed zijn gelopen maar zeker ook naar de aspecten waaruit we kunnen leren en waarin we nog moeten groeien. Hoe druk het ook is, er is steeds een evaluatie achteraf. We schrijven dit ook uit voor alle betrokken partijen. Alles is transparant, zo zal de klant het ook horen als wij ons vergist hebben of omgekeerd. We houden er niet van om rond de pot draaien en verwachten dat iedereen zijn verantwoordelijkheid opneemt. We willen de beste zijn in datgene wat we doen, dat is onze ambitie.”

Omschrijf enkele “Moments of Glory” voor jullie bedrijf. Wat hebben jullie hieruit geleerd?
“Ik denk dat het heel belangrijk is voor een bedrijf en de medewerkers om erkenning te krijgen voor datgene wat ze doen. Voor mezelf is hierin de nominatie door JCI voor Jonge Ondernemer van het Jaar wel een belangrijk moment geweest. We werkten al in heel Europa maar in onze eigen provincie waren we tot dan niet echt bekend. Op dat moment echter kregen we heel wat aandacht en leuke feedback wat een echte boost gaf voor het hele bedrijf. We slagen er ook in om met ons team heel wat prijzen te winnen. Dit bewijst voor mij dat onze aanpak, die anders is dan alle anderen, werkt. Nog een hoogtepunt voor het bedrijf was ons 15-jarig bestaan wat we samen met het hele team gevierd hebben op teamweekend. Tot slot is de verhuis van Houthalen naar de mijnsite van Genk ook een bijzonder moment geweest omdat we op dat moment het atelier en de ontwerpstudio die tot dan toe gescheiden waren,met elkaar konden verbinden. Het team steunt heel sterk de keuzes en het pad wat we als bedrijf inslaan en dat is heel fijn om te ervaren en om er samen voor te gaan. Alle “Moments of Glory” worden gevierd met en opgedragen aan onze medewerkers. Er worden hier heel wat flessen ontkurkt en we zijn oprecht fier op alles wat we verwezenlijken.”

Hoe gaan jullie om met veranderingen?
“Als je heel goed weet wie je bent en wie je wil zijn, is dat naar mijn mening niet zo’n groot probleem. De puzzel valt dan wel in mekaar. We blijven steeds positief en doen waar we goed in zijn. We hebben ook af en toe wel een dipje gehad maar je moet blijven geloven in jezelf en je eigen DNA en niet twijfelen en in paniek slaan.”

Wat is voor jou belangrijk bij een goede leidinggevende?
“We verwachten van onze leidinggevenden dat ze open zijn en in dialoog gaan. We hanteren binnen Deusjevoo de filosofie dat iedereen in zijn eigen talent moet kunnen groeien. We geloven er niet in om energie te stoppen in datgene waar mensen niet goed in zijn, maar willen wel uitvergroten waar mensen sterk in zijn. We verwachten dan ook van de leidinggevenden dat ze goed weten welke kwaliteiten hun medewerkers hebben en hen stimuleren om deze verder uit te bouwen. Inzetten op talent betekent een return van experts.”

Waar ligt u ’s nachts van wakker?
“Het groeitraject waar we als bedrijf zijn ingestapt is best wel spannend. Ik heb dit bedrijf 15 jaar geleden opgestart en ben zelf regisseur van opleiding en geen expert in bijvoorbeeld boekhouding of HR. Ik heb tot nog toe veel vanuit de buik gedaan maar op een zeker moment als je wil groeien naar een volgend level is het belangrijk om hierin ondersteund te worden door externe experts. Ik voel dan een gezonde spanning rond wat er komen gaat.”

Wat is jouw gouden tip voor andere bedrijven en organisaties als het gaat om:
– interne communicatie
Oprechtheid is zeer belangrijk. Dit betekent voor mij het gesprek overal en altijd durven aangaan wat resulteert in een open en betrokken relatie. Daarnaast geloof ik dat bedrijven en organisaties meer moeten nadenken om hun bedrijfsklimaat en datgene waar ze voor staan ook tastbaar te maken en uit te dragen in de gebouwen waar ze werken. Niet meer van hetzelfde maar het unieke van het bedrijf naar boven brengen. ”

– stimuleren van innovatie
Blijf nieuwsgierig en challenge elkaar. Durf eens uit de gekende kaders te treden. Kijk niet in je eigen sector maar durf ruim te kijken en open te staan voor diversiteit want op die manier worden ideeën en creativiteit getriggerd.”

Bijzondere dank aan Jo Peters en het hele team van Deusjevoo voor het boeiende gesprek; de vele tips en de open houding over het bedrijf welke naar mijn aanvoelen heel wat bedrijven kan inspireren om zelf mee aan de slag te gaan!

Wil je meer te weten komen over dit groeiende bedrijf, neem dan zeker ook een kijkje op hun website of ga eens snuiten achter de bedrijfsmuren (Google Streetview).

Neem ook eens een kijkje bij andere bloeiende bedrijven:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>