Back to blog

Generatie X, Y en Z: een opportuniteit of moeilijke combinatie?

1 december 2014 - Posted in Tips Posted by:

Onze bedrijven worden dag na dag overspoeld met nieuwe ideeën, visies en ontwikkelingen waartoe ze zich moeten verhouden. Een boeiende tijd want niet alleen producten en diensten, maar ondermeer ook de aanwezige technologieën, klanten, vormen van marketing en uiteraard ook de samenstelling van teams en medewerkers evolueren doorheen de tijd. Dit betekent ook dat meerdere generaties elkaar steeds vaker ontmoeten op de werkvloer en moeten samenwerken. Een opportuniteit of moeilijke combinatie?

Elke generatie wordt gekenmerkt door specifieke eigenschappen en karaktertrekjes afhankelijk van de tijd waarin mensen zijn opgegroeid. Neem nu de generatie van de Babyboomers of hun jongere broertje Generatie X. Zij worden ook wel eens de “digital immigrants” genoemd. Deze generatie is niet, in tegenstelling tot Generatie Y en Z, de “digital natives”, opgegroeid in een technologisch en digitaal boomende wereld. Zij hebben een ontzettende inhaalbeweging moeten maken op dit vlak, zijn minder vertrouwd met en hechten aan andere zaken belang dan hun jongere collega’s. Je kan je al voorstellen dat dit voer is voor pittige gesprekken tijdens de middaglunch of koffiebreak.

Maar er zijn wel meer verschillen… Ook in de manier van werken, communicatie, wat er belangrijk gevonden wordt in een job, waar je het voor doet, hoe leiderschap ervaren wordt en hoe er moet worden omgegaan met collega’s,… verschilt wel eens tussen de generaties. Dit kan wel eens leiden tot discussies of conflicten op de werkvloer. En toch…

Als iedereen hetzelfde denkt, belangrijk vindt en voelt, is dit natuurlijk makkelijk samenwerken zou je denken want alle neuzen staan in eenzelfde richting. Makkelijk toch? Echter om vandaag de dag innovatief te kunnen zijn en in te kunnen spelen op alle veranderingen die al op ons liggen te wachten, is diversiteit het sleutelwoord. Homogene teams dreigen immers na enige tijd stil te vallen, elkaar niet meer uit te dagen, denken voortdurend vanuit hetzelfde hokje en zijn minder creatief. Dit kan daarentegen niet gezegd worden van heterogene teams waarbij medewerkers elkaar voortdurend triggeren, uit gekende kaders treden en denken,… Kortom zaadjes zijn voor creativiteit en innovatie en een mooie opportuniteit zou ik dan denken.

Durf dus gaan voor een goede mix en ik ben er zeker van dat er mooie dingen gerealiseerd worden over de generaties heen!
Nele

 

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>