Back to blog

Als het jaar op z’n einde loopt

22 december 2014 - Posted in Tips Posted by:

Terwijl de lichtjes in kerstbomen fonkelen en kerstballen schitteren, we ons opmaken voor een gezellig samenzijn met familie en vrienden, naderen ook stilaan de laatste dagen van 2014. Naast de feestelijke sfeer en de verwennerijen worden we in deze periode ook steevast overstelpt met jaaroverzichten. Is dit niet hét uitgelezen moment om ook eens in je team terug te blikken en stil te staan bij het voorbije jaar en de balans op te maken van de samenwerking en het vele moois wat jullie samen realiseerden? Benieuwd hoe je dit kan aanpakken?

Een goede manier om met je team stil te staan bij en het gesprek over het voorbije jaar te faciliteren is de methodiek van de Memory Wall welke een leuke oefening is om vanuit een helikopterperspectief het afgelopen jaar te aanschouwen.

Wat zijn de spelregels?

  1. Zorg voor een gezellig samenzijn (ja met koekjes en koffie :-)) en geef aan dat het belangrijk is om samen als team eens terug te blikken op het voorbije jaar. Zorg voor voldoende creatief materiaal (vb. schilderscanvassen, kleurpotloden, stiften, papier, tijdschriften, lijm, foto’s,…) waarmee jullie aan de slag kunnen om op een creatieve manier de samenwerking letterlijk vorm te geven.
  2. Geef je teamleden enkele minuten de tijd om voor zichzelf na te denken en neer te schrijven wat voor hem of haar positieve, memorabele momenten van het afgelopen jaar zijn (vb. sfeer in het team, eventuele projecten die samen gerealiseerd werden, bijzondere momenten voor de organisatie of het bedrijf,…).
  3. Nadien vraag je aan ieder teamlid om de opgelijste topics op een visuele manier vorm te geven aan de hand van het beschikbare materiaal.
  4. Nadat iedereen zich creatief heeft kunnen uitleven, is het de bedoeling om alle ‘kunstwerkjes’ bij elkaar te brengen en op die manier een Memory Wall te creëren op een plek waar de teamleden vaak aanwezig zijn (vb. in de ruimte waar samen geluncht wordt, een gemeenschappelijke bureau,…). Ga erover met elkaar in gesprek en zoom in op datgene wat voor de mensen in je team belangrijk was.
  5. Tot slot sluit je dit mooie gesprek af met een fijne teamactiviteit (vb. samen gaan borrelen, lunchen,…) om jullie batterijen voor het komende jaar weer op te laden!

Veel succes met jullie Memory Wall!
Geniet van de feesten en zet het nieuwe jaar vooral sprankelend in!
Nele

Lees zeker ook volgende blogposts waarin je tal van tips krijgt om je medewerkers nog meer te motiveren:

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>