Back to blog

Moeten er morgen nog managers zijn?

2 maart 2015 - Posted in Tips Posted by:

De laatste weken was het een bijzonder hot topic: “Moeten er morgen nog managers zijn?” We kregen tal van visies op het thema en inspirerende “managersloze” voorbeelden in de media voorgeschoteld. En dit debat is niet zo vreemd. Vandaag leven we immers in een “Rock ‘n Roll tijdperk”. We worden overspoeld door informatie, disruptieve ideeën die erin slagen hele markten op hun grondvesten te doen daveren en een nieuwe generatie van medewerkers die het niet langer pikt dat alles vanuit een hiërarchie wordt voorgeschreven. Heb je ook al medelijden met onze organisaties?

Want ja, het is allemaal niet zo makkelijk. Onze organisaties en bedrijven moeten omgaan met deze ontwikkelingen en deze vertaald krijgen naar hun eigen manier van werken en processen. En dit is niet makkelijk. Zeker niet omdat het ooit anders was. Niets doen is echter geen optie wil je mee kunnen en overeind blijven in deze turbulente tijd. Want de vertrouwde processen en modellen bieden vandaag geen antwoorden meer op de vele uitdagingen.

En wat is mijn mening in het debat hoor ik je denken? Ik ben ervan overtuigd dat we vandaag nood hebben aan een nieuw denkkader, een andere manier van organiseren. Maar of je hiermee “de manager” overboord moet gooien, daar heb ik toch mijn twijfels bij. Ik ben er namelijk van overtuigd dat onze bedrijven en organisaties nog steeds managers (of als je baalt van deze term, zou ik denken aan leidinggevenden) nodig hebben maar deze denken en doen anders dan hoe we ze tot nog toe kenden. Ze investeren in en enthousiasmeren hun mensen, communiceren transparant over het reilen en zeilen in de organisatie, geven geen leiding vanuit een ivoren toren maar betrekken hun medewerkers, gaan op zoek naar de juiste talenten, en vertellen dag in dag uit wat de visie is en waar we het uiteindelijk voor doen. Ik hoor dan ook graag Jef Staes de vergelijking met helden maken. Want inderdaad, ik geloof ook dat we inspirerende leiders nodig hebben om mensen mee te krijgen in het nieuwe verhaal.

Wil je nog meer inspiratie over dit thema bekijk dan zeker onderstaande filmpjes:
De Redactie
– Jef Staes

En wat is jouw mening?
Nele

Benieuwd naar tips om dit waar te maken in jouw organisatie? Lees dan zeker ook volgende blogposts:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>