Back to blog

Anders kijken naar fouten

11 augustus 2014 - Posted in Tips Posted by:

In vele bedrijven en organisaties heerst vandaag de dag een taboe op het maken van fouten. Deze worden best vermeden; vooral niet besproken en de persoon die er een durft te maken, draagt dit als een juk met zich mee. Maar stel ik mij dan vaak de vraag: wat is de winst van zulke benadering?

Ik vind er geen en durf bovendien te stellen dat deze kijk elke zin voor persoonlijke en professionele groei en innovatie de kop indrukt. Daarbovenop wordt ook nog eens een angstcultuur gecreëerd. Wie durft er immers nog nieuwe ideeën of innoverende projecten formuleren en uitwerken in dergelijke cultuur? We weten dat elke verandering een leerproces is en dus gepaard gaat met het nodige vallen en opstaan en ja, ook met het maken van fouten. Een nieuwe en positievere kijk dringt zich dan ook op. Bedrijven en organisaties hebben in de huidige economische omgeving meer dan ooit nood aan innoverende en out of the box- ideeën en medewerkers die risico’s durven nemen.

Wat als we dus meer op zoek zouden gaan naar wat we hebben geleerd uit de gemaakte fouten? Wat als we meer zouden gaan denken in toegevoegde waarde? Stel je eens voor dat er naast de Wall of Glory, waar de memorabele successen van het bedrijf tentoon worden gespreid, een Wall of Failure wordt gebouwd. Wat zou er gebeuren wanneer deze belicht op welke manier de respectievelijke fouten hebben bijgedragen tot de groei van het bedrijf? En wat als teams bij projectbesprekingen deze vraagstelling ook mee in het vizier zouden nemen?

Ik geloof sterk dat op basis van deze positievere benadering een meer open communicatie rond het maken van fouten wordt gestimuleerd en er wordt gebouwd aan een bedrijfscultuur waar men wil leren uit en van fouten. Dit stimuleert de creativiteit, het innoverend en lerend vermogen waar uiteindelijk iedereen beter van wordt! Durf deze bril eens opzetten en ga op zoek naar een originele vertaling ervan in jouw team!

Ik eindig graag met de inspirerende woorden van Thomas Edison: “I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work.” 
Veel succes en deel zeker jullie ervaringen!

Nele

3 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>