Back to blog

Bouwen aan een rockend team!

18 augustus 2014 - Posted in Tips Posted by:

Afgelopen weekend heb ik weer heel wat inspiratie voor een nieuwe blogtekst gevonden op ja, het Pukkelpopfestival. Het enthousiaste publiek; de mooie muziek en het dansgewoel triggerden mij om te schrijven over de bouwstenen van een droomteam. Een goed geolied en rockend team heb je immers niet van vandaag op morgen, het vraagt om een continue investering en dit start reeds bij de samenstelling.

Niets is zo belangrijk voor het klimaat in je organisatie om bij de werving reeds bijzonder goed te overwegen met wie je in zee gaat en na te gaan of er een match kan gemaakt worden met het doel; de waarden en de cultuur waar jullie dag in dag uit voor gaan en staan. Ga niet over één nacht ijs en betrek bij de werving en selectie meerdere personen. Dit vraagt wat meer tijdsinvestering maar op het einde van de rit levert het je bijzonder veel op. Iemand aan boord laten die niet ten volle past in jullie organisatie kost uiteindelijk heel wat geld en frustratie (bijvoorbeeld omwille van de investering in opleiding; de inwerkperiode; een nieuwe selectie als de persoon niet blijkt te passen;…). Om jullie alvast wat inspirerende tips mee te geven hoe jullie dit kunnen aanpakken, verwijs ik graag naar onderstaande voorbeelden:

  • Bij het dynamische bedrijf Atlassian schenkt men bij de aanwerving, naast uiteraard de technische skills, ook heel wat aandacht aan de persoonlijkheid van de kandidaat en bekijkt men of hij/zij de “Beer check” overleeft. Er wordt aan de collega-teamleden gevraagd of zij zichzelf met de betrokkene zien afspreken om gezellig een biertje te drinken. De kandidaat mag nog uitblinken in zijn technische expertise, indien hij/zij deze test niet overleeft, wordt er niet overgegaan tot een aanwerving.
  • Bij het bedrijf Zappos is standaard tijdens de selectie voorzien om meerdere collega’s uit het team waar de betrokkene voor gerecruteerd wordt  “Lunchtijd” te geven met de kandidaat. Ook hier kom je er, ondanks een positief resultaat op technische proeven en assessments, niet in als men niet meer enthousiast is na deze lunches.
  • Google, bij ons allen zeer gekend, gaat zelfs zover dat men na één maand in dienst medewerkers de mogelijkheid geeft om, tegen een fikse vergoeding, het bedrijf te verlaten indien men zich niet goed voelt binnen het heersende bedrijfsklimaat en de jobinhoud.

Tot slot is het belangrijk om bij de samenstelling van jouw team te streven naar diversiteit en niet enkel op zoek te gaan naar meer van hetzelfde. Een divers team, samengesteld uit mensen met complementaire skills, zal uiteindelijk grotere stappen zetten en niet dreigen stil te vallen. Als ik even terugdenk aan mijn Pukkelpopervaring dan stel ik ook vast dat de beste songs en bands inzetten op een samenspel van meerdere instrumenten en diverse klanken. Een heterogeen team is niet altijd evident en het levert vaak boeiende gesprekken op, maar zolang elke persoon past in de cultuur van het bedrijf en deze onderschrijft, mag je niet twijfelen!

Veel succes!

Nele

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>