Back to blog

Wat zijn jouw goede voornemens als leidinggevende?

5 januari 2015 - Posted in Tips Posted by:

Het nieuwe jaar staat al volop in de startblokken en tal van bedrijven en organisaties starten dan ook met heel wat goede voornemens en het maken van plannen voor het nieuwe jaar. Een onbeschreven boek wat klaarligt voor een nieuw verhaal. Maar wat zijn jouw goede voornemens als leidinggevende? Waar wil jij dit jaar samen met je team werk van maken? Welke uitdagingen, samenwerkingen en boeiende projecten liggen er op jullie te wachten? Waar kun je in groeien met je team? Heb jij jouw goede voornemens al klaar?

De start van een nieuw jaar is een uitgelezen moment om hier tijd voor vrij te maken en dit met jouw team te bespreken. Maar hoe pak je dit nu aan want er kan immers veel besproken worden en het is zeker niet de bedoeling om een gesprek te voeren wat tot niets leidt.

In de eerste plaats komt het erop aan om als leidinggevende aan te geven welke vlaggen reeds uitgezet zijn. Wat werd reeds beslist, welke projecten zitten er al in de pijplijn voor 2015, wat wordt er van bovenuit verwacht voor het komende jaar,… Dit is vaak al een hele boterham maar toch ook goed om bij het begin van het nieuwe jaar even op te lijsten en datgene wat reeds gekend is door te geven aan je team. Je mag er immers niet vanuit gaan dat iedereen hiervan reeds op de hoogte is en precies weet wat er verwacht wordt. Daarnaast is het ook goed om het niet alleen te hebben over de invulling van de verwachtingen van anderen maar ook te bekijken met je team wat voor hen wensen en groeipunten zijn voor het nieuwe jaar. Waar willen jullie dit jaar als team de aandacht op vestigen en werk van maken? Waar kunnen jullie samen in groeien?

Hou het niet enkel bij het bespreken van deze topics maar maak ook meteen, in de mate van het mogelijke, een plan van aanpak met bijhorende tijdslijn op. Stop dit niet enkel in pc’s en uitgebreide verslagen maar maak dit ook visueel in jullie werkplek! Want zoals je wel weet, dreigen goede voornemens soms na een tijdje onder te sneeuwen en wordt er niets meer mee gedaan. Dit zou bijzonder jammer zijn! Dus help jezelf en je team er regelmatig aan herinneren.

Mijn nieuwjaarswensen voor jou?
Ga het gesprek aan, zet jullie vlagjes uit, grijp de kansen, laat je inspireren en challenge jezelf en je team dag na dag dan wordt 2015 een jaar om nooit meer te vergeten!

Veel succes!
Nele

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>