Back to blog

Leiding geven is af en toe het stuur durven loslaten

19 januari 2015 - Posted in Tips Posted by:

Vele leidinggevenden en medewerkers denken wel eens dat het de taak is van een leider om alle beslissingen voor hun medewerkers te nemen en te zeggen wie wat moet doen en op welke manier. Dit is echter niet de beste strategie om leiding te geven en het beste in je medewerkers naar boven te halen, hen te stimuleren creatief te denken en hun verantwoordelijkheid op te nemen. Overkomt jou dit ook wel eens of zie je het soms gebeuren bij jouw collega’s? Wees gerust, je bent niet besmet met een ongeneeslijke ziekte en het is zeker geen reden om aan jezelf te gaan twijfelen. Je bent immers niet alleen! In deze valkuil zijn tal van leidinggevenden (inclusief mezelf) getrapt. Wat kan je doen om deze fout niet te maken en af en toe het stuur te durven loslaten?

Alles begint bij bewustzijn. Als je weet dat je wel eens in deze valkuil trapt, wees hier dan extra attent op en ga bij jezelf eens na in welke situaties je dit gedrag stelt. Zie je er bepaalde patronen in? Ben je soms wel eens net iets te enthousiast of beschik je over een uitmuntende kennis over een bepaald topic? Weet dan dat je het perfecte profiel hebt om op een dag wel eens in deze valkuil te trappen! De belangrijkste sleutel om dit dan aan te pakken is zelfkennis. Als je inzicht hebt in jouw functioneren en je “kleine kantjes” kan je je tijdig herpakken als je op een dag in je oude gewoonte dreigt te hervallen.

Mijn geheime wapen? De “wie-wat-wanneer matrix“! Deze Gamestorming-methodiek heeft mij alvast bijzonder goed geholpen om niet in deze beruchte valkuil te trappen en niet te veel over te nemen van de medewerkers in mijn teams. Deze oefening is dan ook uiterst geschikt als er taken moeten verdeeld worden in een groep en helpt je als leidinggevende of voorzitter te vermijden zelf steeds alle zaken in handen te nemen. Het geeft de anderen meer inspraak en tegelijk ook verantwoordelijkheid.

Benieuwd hoe het werkt en wat de spelregels zijn?

  1. Noteer samen met je team alle taken die er moeten gebeuren (to do’s) op post-its en plak deze goed zichtbaar op een muur.
  2. Teken nadien een matrix (naar het voorbeeld van de afbeelding) op een flap met de kolommen: wie, wat en wanneer
  3. Schrijf nadien de namen van de teamleden onder elkaar in de wie-kolom en vraag hen om naar de post-its met de taken te kijken en voor zichzelf uit te maken welke taken ze voor hun rekening kunnen nemen en tegen wanneer ze dit in orde kunnen brengen.
  4. Maak een foto van deze matrix en stuur deze mee met het verslag van het overleg opdat het voor iedereen duidelijk is wie wat zal doen tegen wanneer.
  5. Op jullie volgende meeting komen jullie hier op terug en kijken jullie welke taken reeds in orde werden gebracht. Indien mensen hun verantwoordelijkheid niet zijn nagekomen, is het jouw taak als leidinggevende om hen erop aan te spreken! Je zal echter merken dat na enige tijd het sociale mechanisme en de kracht van de groep gaat werken en mensen elkaar gaan beginnen aanspreken. Dan heb je je werk als leidinggevende bijzonder goed gedaan!

Tip! Als je als voorzitter of leidinggevende zelf de neiging hebt om te veel taken naar je toe te trekken, schrijf jezelf dan onderaan in de wie-kolom. Zo ben je iets minder geneigd om zelf alles te gaan doen.

Veel succes ermee! Ik ben alvast benieuwd naar jullie ervaringen!
Nele

Ben je op zoek naar extra methodieken om in jouw team aan de slag te gaan, lees er meer over in onderstaande blogposts:

6 Comments

Nicole Vranken 5 jaar ago

Bij Telenet worden de coaches daarop getraind, je mocht gewoon niet meteen het antwoord geven. Als coach moest je eerst 2 vragen stellen. Dus als een medewerker met een vraag kwam, dan moest je vragen, hoe zie jij dat? Of wat heb je daaromtrent al opgezocht? Hoe wil jij dit oplossen? De info die je dan al krijgt is enorm. Dit heb ik altijd onthouden, zo krijg je zelfsturende teams en dat is al leidinggevende zalig.

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>