Back to blog

Hoe ziet het bedrijf van de toekomst eruit?

6 mei 2015 - Posted in New Posted by:

Deze week las ik de boeiende blogpost van Thomas Van Elzen Visionair Ray Kurzweil blikt vooruit naar de komende 25 jaar. Ray Kurzweil, mede-oprichter van de Singularity University en belangrijke sparring partner voor Google als het aankomt op innovatie, wist tot nog toe heel wat zaken die voor velen science fiction leken en een vol ongeloof en “we zullen wel zien” – reactie ontlokten, te voorspellen. En wat blijkt? Ze zijn allemaal, soms met een kleine vertraging, realiteit geworden (enkele voorbeelden uit zijn voorspellingen: de computer zou zo slim worden dat deze in staat zou zijn om de wereldkampioen schaken te verslaan, PC’s zouden draadloos naar informatie zoeken, mensen zouden gaan spreken tegen hun computer,…). Knap toch! Uiteraard wil je dan ook weten hoe deze visionair onze toekomst tegemoet ziet.

Volgens Kurzweil zullen we nog hoogstens vijf jaar moeten wachten voor nano-robots in ons lichaam vroegtijdig ziektes of infecties opsporen en deze de wereld uit helpen. Dit weekend las ik in de Standaard alvast dat niemand minder dan de Belg Rudi Pauwels met zijn biotechbedrijf Biocartis mee werkt aan deze ontwikkeling en de grenzen van de geneeskunde fundamenteel wil verleggen. Bovendien zullen zelfrijdende auto’s het straatbeeld gaan domineren en misschien zelfs de “menselijke chauffeurs” geband worden van de weg. En het zou volgens Kurzweil ook niet meer gek lang duren voor we ons brein kunnen uploaden naar de cloud! Tegen 2040 (heb net gerekend dat ik dan een vijftiger ben …) zouden computers maar liefst 1 miljard keer slimmer zijn dan de intelligentie van alle levende wezens samen.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Er zijn nog bijzonder veel opportuniteiten en er wachten ons nog boeiende tijden. Maar wat betekent dit voor bedrijven en organisaties? Hoe ziet het bedrijf van de toekomst eruit?

Zullen mensen overbodig worden als onze pc’s slimmer zijn dan onszelf? Hoe gaan onze jobs eruit zien? Wie zijn de leiders? Zullen alle maatschappelijke problemen ondervangen kunnen worden door technologie? Gaat Siri naar onze meetings?┬áZullen we nog bureaus nodig hebben waar mensen samenwerken of werkt iedereen “anywhere anytime”? Of nee, speelt onze werkplek zich ook af op Second life? Wat denken jullie?

Laat ons eens visionair zijn! Katapulteer jezelf eens naar de toekomst en wandel eens rond in de bedrijven en organisaties in 2050. Hoe ziet het er daar uit? Laat je eens gaan en kijk vanuit je Star Wars-bril naar de bedrijven en organisaties.

Ik sta al te popelen om jullie visie te lezen! Trouwens, je kan er het prachtige boek What to do when it’s your turn van Seth Godin mee winnen!

Nele

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>