Back to blog

Build on trust!

14 juli 2014 - Posted in Tips Posted by:

Na een middagje fietsen doorheen de stad Dusseldörf, wat overigens een echte aanrader is voor architectuurliefhebbers, was het tijd om de innerlijk mens te verstevigen met een lekkere espresso op een gezellig terrasje aan het kunstmuseum “Kunst im Tunnel (KIT)”. Al nippend van mijn kopje koffie viel plots mijn oog op een “wel heel druk bezocht glazen kastje”. Ik zag hier vele mensen boeken doneren en anderen die boeken aan het uitkiezen waren om zich dan in de buurt met hun nieuwe aanwinst op een bankje te settelen of het in hun aktetas mee naar huis te nemen. Ik kon mijn ogen niet geloven en trapte meteen in de val “Hoe lang blijft zoiets duren? Mensen maken hier toch misbruik van!”.

Öffentlicher-Bücherschrank-Düsseldorf-Rheinufer-300x300
Maar niets bleek minder waar en het levende bewijs wordt geleverd door dit kunstproject van de hand van architect Hans-Jürgen Greve wat centraal is opgebouwd rond het concept van vertrouwen en vrijheid. Je kan immers boeken uit de boekenkast halen op elk moment van de dag, er is geen limiet en al helemaal geen slot. Hoe kan een dergelijk systeem werken? Naar mijn bescheiden mening heeft het te maken met de positieve insteek en het vertrouwen ten aanzien van de mensen. De “publieke boekenkast” werkt immers maar als mensen hun oude boeken willen doneren en anderen boeken willen lezen. Een bijzonder ecosysteem van “geven en nemen” wat tot leven komt in een glazen boekenkast.

Maar wat is de link met onze organisaties en bedrijven? Vandaag de dag worden naar mijn mening te veel structuren en procedures in organisaties en bedrijven (vb. gsm- en internet policies, tikklokken en prestatiestaten,…) in het leven geroepen en gebouwd rond het idee van wantrouwen ten aanzien van de medewerkers. Men gaat naar mijn aanvoelen te vaak uit van het idee dat mensen misbruik willen maken van het systeem. Ik zal echter niet ontkennen dat er geen mensen zijn die dit doen. Maar is dit de meerderheid? Ik denk het niet. Dus bijzonder jammer want nu worden te veel mensen benaderd vanuit een notie van wantrouwen en overspoeld door regeltjes waarmee tegelijk elke zin voor creativiteit en hartverwarmende initiatieven wordt ondermijnd.
Laat ons daarentegen bouwen op vertrouwen en investeren in de verantwoordelijkheidszin, ondernemerschapsskills en betrokkenheid van medewerkers want dit hebben we nodig voor onze creatieve en innovatieve ondernemingen van morgen!

Veel succes!

Nele

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>