Back to blog

Hoe de witte rook van de Zweedse coalitie waait over onze bedrijven

13 oktober 2014 - Posted in Tips Posted by:

Eind vorige week kwam er, na enkele moeilijke onderhandelingsweken, witte rook te voorschijn bij de regeringspartijen en werden de nieuwe beleidsvisie en maatregelen van de Zweedse coalitie wereldkundig gemaakt. Deze maatregelen beïnvloeden heel wat van onze levensdomeinen, denk maar aan onderwijs en gezin, maar zeker en vast hebben ze ook een impact op ons werk, onze bedrijven en organisaties.

Als ik deze maatregelen lees, onthou ik ook vooral dat het werkgevers bijzonder veel gaat kosten als er niet wordt ge├»nvesteerd in het bedrijfsklimaat. In tegenstelling tot het verleden, dienen werkgevers immers twee maanden gewaarborgd loon bij ziekte op te hoesten, dienen ze een beleid uit te werken rond hoe zij omgaan met burn-out en zullen we met z’n allen langer moeten werken. En dan spreken we nog niet over de torenhoge kostprijs (recent onderzoek noemt bedragen van een brutojaarloon) voor het vervangen van een waardevolle medewerker indien hij/zij beslist het bedrijf te verlaten omwille van een moeilijke relatie met de leidinggevende, het gebrek aan uitdaging of een weinig prikkelende omgeving.

Als we vanuit dergelijke bril naar deze beleidsmaatregelen kijken, wint het welbevinden en de persoonlijke ontplooiing van medewerkers steeds meer aan belang en is het bijzonder belangrijk na te gaan hoe jouw bedrijf of organisatie inzet op het motiveren van medewerkers. Bovendien komt het er, in het belang van de portefeuille van het bedrijf, nog meer op aan om het juiste vlees in de kuip te hebben. Mijn trouwe bloglezers zullen al vaker gelezen hebben dat ik dit ook belangrijk vind omdat ik sterk geloof dat onze bedrijven en organisaties nood hebben aan betrokken en gepassioneerde medewerkers om mee te kunnen in de nieuwe economie en de innovatie van morgen. En betrokkenheid krijg je maar door te investeren je medewerkers en leidinggevenden. Het is dus meer dan vijf voor twaalf!

Nele

In onderstaande blogposts kan je alvast meer inspiratie opdoen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>