Back to blog

Boost de energie in je team!

16 juni 2014 - Posted in Tips Posted by:

SONY DSC

Iedere mens heeft nood aan energie in de werksituatie. Anders houden we onze job niet lang vol met de nodige gezondheidsklachten, stress en in het slechtste scenario een burn-out tot gevolg.
Een energiebruisend team daarentegen heeft volgende positieve effecten: het beschermt tegen stress, de tevredenheid van je medewerkers stijgt, hun passie voor het werk neemt toe en meteen ook hun motivatie en betrokkenheid. En onthou: betrokken medewerkers zijn de medewerkers van de toekomst voor jouw onderneming! Zij gaan immers net dat stapje verder dan tevreden medewerkers en gaan actief op zoek naar opportuniteiten voor de onderneming, lanceren innovatieve ideeën, investeren in teamvorming en bouwen mee aan de grondvesten van je onderneming.

Om het energiepeil in je team te pimpen , moet je als leidinggevende natuurlijk eerst zicht krijgen op de energiegevers en de energievreters van jouw medewerkers. Deze kunnen namelijk van individu tot individu sterk verschillen.

De methodiek van de Energiebalans reikt jou en je medewerkers alvast een instrument aan om dit thema met elkaar te bespreken. Het verzamelt informatie over wat jullie team energie geeft en welke factoren of contexten de batterijen leegzuigen. Agendeer dit thema zeker eens op jouw volgende teammeeting! Met deze schat aan informatie kan je immers samen met je medewerkers aan de slag om in te zetten op de energiegevers en ervoor te zorgen dat de energievreters zoveel mogelijk ingeperkt worden. De energiebalans helt namelijk best zoveel mogelijk over naar de zijde van de energiegevers. Het is zeker ook boeiend om deze oefening regelmatig eens te herhalen in je team. Bepaalde omstandigheden (vb. veranderingen in het bedrijf, nieuwe projecten, een andere teamsamenstelling,…) kunnen namelijk een effect hebben op de energiebalans van je medewerkers. Telkens je deze oefening doet, krijg je een foto van het energiepeil van je team op dat moment.

Kortom boosten maar!
Deel zeker jullie ervaringen!

Nele

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>