Back to blog

Hou je geest open!

10 november 2014 - Posted in Tips Posted by:

Ons leven en werkritme zijn vandaag de dag meer dan ooit een race tegen de tijd. We komen moe van de stress toe op het werk na het fileleed, hollen van de ene afspraak naar de andere, worden geconfronteerd met een uitpuilende mailbox, hebben nauwelijks de tijd om onze collega’s te groeten, en ga zo maar door. Jammer genoeg stellen we met z’n allen met de nodige frustratie vast dat de 24u per dag vaak te kort zijn voor al datgene wat we willen doen en realiseren. En dan spreek ik nog niet over de deadlines die als zwaarden boven onze hoofden hangen. Maar wat doet dit met onze creatieve geesten? Wat is het effect op onze ideeën?

Creativiteit staat of valt naar mijn mening met ruimdenkendheid en een open geest. Uit de gekende kaders durven treden, je laten verbazen en inspireren door nieuwe werelden om dan via een ingewikkeld hersenproces verbindingen te leggen en plots als resultaat de wereld te verbazen met een steengoed idee. Wanneer we echter onder druk komen te staan, wordt ons blikveld steeds nauwer, plooien we terug op het oude vertrouwde en dreigen we op automatische piloot te functioneren. Dit doodt natuurlijk elke sprankel creativiteit.

Ga het bij jezelf maar eens na. Wat was jouw laatste sublieme idee? En vooral waar zag jij plots het licht? Was dit op het werk? Tijdens een rondje hardlopen? Op café met vrienden? Vaak stuiten mensen op nieuwe ideeën op momenten dat ze het niet verwachten, op momenten dat ze zichzelf kunnen zijn en hun geest alle ruimte heeft om prikkels op te vangen en te verwerken. Eigenlijk kan je stellen dat het beter is om even een blokje te gaan wandelen om tot rust te komen en je hersenen de nodige zuurstof te geven. Blijf dus niet achter je scherm gekluisterd zitten te wachten op een ingeving die maar niet komt.

Investeer dus in je creativiteit en neem af en toe wat gas terug. Laat je verbazen. Geef kansen aan nieuwe ontmoetingen. Durf over het muurtje klimmen en te kijken naar andere contexten. Het zal je een hele waaier aan nieuwe ideeën opleveren.

Veel succes en ik hoor maar wat graag waar jij jouw beste idee kreeg!
Nele

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>