Back to blog

Omarm de chaos

20 mei 2015 - Posted in New Posted by:

Het klinkt mogelijks wat omstreden maar chaos en veranderingen kunnen duidelijk ook heel wat opportuniteiten bieden. Het is maar hoe je er naar kijkt, welke bril je “durft” opzetten. In welke zin hoor ik je denken? Hiervoor maak ik graag een sprong in onze geschiedenis om nadien de link te kunnen leggen met wat er zich aankondigt in onze hedendaagse economie.

Maar laat ons starten met een voor onze geschiedenis en ontwikkeling, toch wel belangrijke gebeurtenis, de Pest. Toen de Zwarte Dood kommer en kwel, chaos en vernieling zaaide in de 14de eeuw, waarbij zowat een kwart tot de helft van onze bevolking het leven liet in Europa, luidde dit het einde in van een tijdperk. Tot dan toe werd het leven en de economie in onze Westerse contreien georganiseerd vanuit duidelijke kaders en regels vanuit de Kerk. Met het uitbreken van de Pest en de confrontatie met de gevolgen werden plots heel wat theorieën en een wereldbeeld, wat tot dan toe voor heel wat mensen sluitend was, tegengesproken en ontkracht. Vele mensen verloren dierbaren ondanks hun diepe geloof en leven volgens de richtlijnen van de Kerk en dit stemde hun tot nadenken. Plots investeerden mensen niet meer in het regerende instituut vanuit enerzijds een ontgoocheling én anderzijds de vaststelling dat het kader wat werd aangereikt niet meer sluitend was voor de realiteit waar men mee te maken kreeg. Mensen voelden aan dat er iets anders nodig was. Heel wat gelden, die tot dan toe in handen van de Kerk terecht kwamen, werden aan universiteiten en wetenschappelijk onderzoek geschonken en hier hebben we heel wat aan te danken. Denk maar aan de boekdrukkunst, de kennis van het menselijk lichaam, nieuwe politieke ontwikkelingen, … Het zijn er talloze. De Pest is ondanks het feit dat er heel wat chaos en ellende was, ook motor geweest voor heel wat innovatieve en positieve ontwikkelingen.

En waarom vind ik het verhaal van de Pest zo belangrijk om mee te geven? Wat betekent dit voor mij? Laat ons eerlijk zijn, mensen houden niet van onduidelijkheid, chaos en onvoorspelbaarheid. We worden hier best wel zenuwachtig van. De confrontatie met nieuwe ontwikkelingen en veranderingen is niet altijd makkelijk voor ons. Vaak zetten we een negatieve bril op en vergeten de opportuniteiten. En vandaag, in onze boeiende economie, waarbij veranderingen permanent aanwezig zijn en elkaar in recordtempo opvolgen, vanwege de snelle technologische ontwikkelingen, is het vooral een open en positieve mindset die we nodig hebben. Want net tijdens veranderingen, worden de paden van “oude vertrouwde kaders” verlaten, worden we uit onze comfortzone getrokken, worden we uitgedaagd nieuwe antwoorden en “creatieve oplossingen” te bedenken, “out of the box” te denken, krijgen we kansen om het leven van heel wat mensen in positieve zin te beïnvloeden. Een les die de Pest ons leerde, durf chaos omarmen!

Misschien is technologie wel “de nieuwe Pest” en betekent dit opnieuw het einde van een “oud wereldbeeld” waarbij we uitgedaagd worden als maatschappij om te zoeken naar nieuwe antwoorden.

Het wordt alvast boeiend als je de chaos ook durft te omarmen!
Nele

Wil je meer lezen over veranderingen, lees dan zeker ook onderstaande blogposts:
Hoe ziet het bedrijf van de toekomst eruit?
Ben jij een NIMBY of een PIMBY?
Yes voor verandering!

 

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>