Back to blog

Leiderschap is ….

13 april 2015 - Posted in Tips Posted by:

De voorbije weken heb ik mezelf meermaals de vraag gesteld welk beeld voor mij uitdrukt hoe de nieuwe leidinggevende van de toekomst eruit ziet. En voor mij is dit het beeld van de jongleur geworden. Waarom hoor ik je denken?

Een jongleur creëert een mooi samenspel. Het spektakel wordt gemaakt door de kegels (of andere voorwerpen) die hij/zij goed op elkaar laat inspelen. En laat dit nu net ook een grote uitdaging voor een leidinggevende zijn. Het behoort immers tot de kerntaken om vanuit een inspirerende visie een team, van diverse medewerkers met elk hun eigen expertise en talent, vlot met elkaar te laten samenwerken. Als dit lukt, krijg je dynamiek, enthousiasme en vuurwerk!

Bovendien moet een jongleur continue zijn omgeving scannen. Hij of zij heeft goed ontwikkelde voelsprieten om valkuilen en opportuniteiten waar te nemen en zal hier snel op inspelen om mee te blijven. Een leidinggevende dient dit ook te doen en moet goed weten wat er in en zeker ook buiten de sector aan het bewegen is. Waar bedreigingen maar ook kansen liggen om te groeien. Een leidinggevende dient hierbij een faciliterende rol op te nemen. Hij/zij stelt de medewerkers de nodige middelen ter beschikking te stellen (vb. netwerk, technologie,…) om hun job goed te kunnen doen.

Jongleren kan je niet van vandaag op morgen. En dit geldt ook voor de transformatie in onze bedrijven en organisaties. Innovatie gaat gepaard met vallen en opstaan. Het ontwikkelen van nieuwe ideeën brengt hoe dan ook fouten met zich mee. Leidinggevenden moeten erover waken om falen geen taboe te laten zijn, maar dienen er mede voor te zorgen dat er uit de fouten geleerd wordt. Oefening baart kunst!

Veel succes aan alle jongleurs!
Ik hoor graag wat jouw persoonlijke beeld is van een leidinggevende!
Nele

Gerelateerde blogposts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>