Back to blog

Hoe herken je een slechte baas?

11 maart 2015 - Posted in Tips Posted by:

Jammer genoeg zijn ze nog niet met uitsterven bedreigd. Misschien een controversiële uitspraak, maar we spreken hier niet over een zeldzame diersoort. Wel over de leiders in organisaties die eigenlijk beter deze functie vandaag de dag niet meer zouden uitoefenen in het belang van velen. Want laat ons eerlijk zijn, hun leiderschapsstijl, kan heel wat stuk maken en negatieve gevolgen hebben. Medewerkers raken onder meer gedemotiveerd, komen niet meer met nieuwe ideeën, er hangt een negatieve sfeer, talentvolle mensen kijken over “het muurtje” en vertrekken,… Maar hoe herken je nu een slechte baas? Aan de hand van welke eigenschappen kan je ze opsporen?

1. Controlefreaks
Leiders moeten kunnen loslaten en hun mensen voldoende vrijheid kunnen geven. Medewerkers zitten vaak niet te wachten op een baas die in detail voorschrijft hoe ze hun werk moeten doen. Een noodzakelijke voorwaarde om te kunnen loslaten, is je medewerkers vertrouwen. Slechte leiders willen echter over alles controle hebben en kunnen niets uit handen geven. Dit bedreigt immers hun positie.

2. Besluiteloos
Goede leiders slagen erin om snel en gefundeerde beslissingen te nemen. Voortdurend een paraplu opentrekken, beslissingen uitstellen, of zich verbergen achter structuren in de organisatie, zijn goede voorbeelden van weinig daadkracht.

3. Koppigheid
Er zijn vandaag nog steeds leidinggevenden die vol zijn van zichzelf en denken dat ze alle wijsheid in pacht hebben, in welke situatie dan ook. Er is weinig blijk van zelfreflectie, een noodzakelijke voorwaarde om je te kunnen inleven in anderen en zelf te leren.

4. Weerstand tegen verandering
Veranderingen worden als heel negatief en bedreigend ervaren. Deze leiders zullen er dan ook alles aan doen om te beletten dat vernieuwende ideeën gerealiseerd kunnen worden.

5. Procedurefreaks
Elk proces en zowat iedere uit te voeren taak wordt in procedures gestopt. Ze zijn meesters om elke vorm van creativiteit en vrijheid te doden in de organisatie.

6. Fouten maken is taboe
Deze leidinggevenden domineren en creëren een angstcultuur waarbij fouten maken taboe is en bestraft zal worden. In hun visie is dit de beste manier om medewerkers “in het gareel” te houden.

7. Visieloos
Ze slagen er niet in om een inspirerende visie uit te dragen en medewerkers te motiveren hierin hun steentje bij te dragen. Goede leiders daarentegen hebben een duidelijke visie en denken op lange termijn.

8. Vriendjespolitiek
Caesar’s “verdeel en heers”-principe is deze leiders niet vreemd. Er wordt niet consequent leiding gegeven en sommige medewerkers mogen net altijd dat tikkeltje meer. Een dooddoener voor elke vorm van samenwerking.

9. Verspreiden negativiteit
Niets is goed, alles is slecht. Deze leiders verspreiden maar al te graag negatieve berichten. Er wordt weinig aandacht aan successen besteed en medewerkers krijgen hiervoor geen schouderklopje. Als er iets positief gebeurd zal er vaak een “ja maar” volgen.

10. Wijzend vingertje
Er wordt geen verantwoordelijkheid opgenomen voor het eigen gedrag en gemaakte keuzes. Hiervoor kijkt men naar anderen die met de vinger worden gewezen. De hand in eigen boezem durven steken, staat niet in hun woordenboek.

11. Arrogantie
Ik zie vandaag nog steeds leidinggevenden die voortdurend met hun functietitel dwepen en deze voortdurend moeten inzetten om gezag af te dwingen. Bijzonder jammer, want hoe meer je dit moet doen, hoe minder medewerkers respect zullen krijgen voor jou als leidinggevende.

En herken je deze karaktertrekken bij jou op de werkvloer of doemen er al beelden op van leidinggevenden? Of durf je zelf al eens in bepaalde valkuilen te trappen als leidinggevende?
Lees hier hoe het anders kan:

Ik ben alvast benieuwd naar jullie ervaringen en hoor graag hoe jullie met deze leiders omgaan!
Nele

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>